Groothandel Beginnen Met Shopify

Foto van Martijn Heijmans - auteur van artikel
Martijn Heijmans - Dropshipping en Webwinkel Expert

Geplaatst: 22 augustus 2019 in Dossiers Shopify


Shopify is de ideale webshop software voor een groothandel, zowel voor de reguliere als dropship groothandel. Waarom? Lees verder!

Shopify is heel goed te gebruiken om producten door te verkopen aan andere bedrijven, de zogenaamde business to business (B2B) verkoop. Het Shopify platform is ook zeer geschikt voor webwinkels op basis van dropshipping, maar óók voor groothandels die dropshipping functionaliteit willen aanbieden.

Nog geen Shopify webshop? Probeer Shopify dan 14 dagen gratis! (geen risico, geen creditcard nodig)

Een groothandel beginnen via het Shopify platform kan op een paar verschillende manieren:

 • Kortingscodes mailen naar groothandels klanten. Dit is alleen handig als je een standaard groothandel marge gebruikt. Dit kan handig zijn bij b.v. het aanbieden van dropshipping
 • Groothandel functionaliteit toevoegen via een Shopify app
 • Een nieuwe Shopify winkel speciaal voor groothandels klanten
 • Het groothandel kanaal gebruiken die wordt aangeboden bij Shopify Plus.

De is belangrijk dat je de manier kiest die bij je bedrijf past, dit hangt vaak af van de aard en complexiteit van de groothandel. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden.

Kortingscodes

Met kortingscodes is het zeer makkelijk om snel groothandel functionaliteit aan te bieden. Ook als je eens wilt experimenteren met prijzen kan dit een handige manier zijn.

Deze manier is vooral aan te raden voor beginnende webwinkels. Dit zijn webshops waarbij het aantal orders nog handmatig te beheren is.

Je kunt er dan aan denken om b.v. groothandel klanten standaard een kortingscode te mailen. Deze korting is dan de groothandel korting.

Hierbij is het mogelijk het zo complex te maken als je wilt. B.v. grotere klanten kunnen een hogere kortingscode krijgen dan kleinere klanten.

Ook kun je een kortingscode maken voor een specifiek product die alleen geldig is als men grote aantallen afneemt. Hiervoor kun je de minimale bestelhoeveelheden instellen.

Shopify Groothandels Apps

Shopify biedt de mogelijkheid om apps toe te voegen. Hiermee kun je de -toch al complete – functionaliteit van Shopify uitbreiden. Deze zogenaamde ‘Wholesale’ apps integreren in een reguliere Shopify webwinkel.

Alle Shopify Wholesale apps werken via hetzelfde principe. Je ’tagt’ (voegt een label toe aan de gebruiker) gebruikers van je webwinkel als groothandel klant. Als klanten dan ingelogd zijn krijgen ze de groothandel functionaliteiten van de apps.

De Shopify groothandel apps voegen functionaliteiten toe als (kan per app verschillend zijn):

 • Prijzen instellen alleen voor groothandel klanten
 • Verschillende ’tag’ mogelijkheden voor klanten (je kunt klanten b.v. in groepen opdelen als ‘groothandel’, ‘groothandel VIP’ of ‘normale klant’
 • Verschillende prijzen per groep
 • Korting op de hele winkel, specifieke categorieën, specifieke producten of zelfs specifieke varianten van producten voor groothandel klanten
 • Prijzen en/of gebaseerd op de afname van het aantal producten
 • Countdown timers die mensen aanmoedigen binnen een bepaalde tijd van de korting te profiteren
 • Op rekening betalen

Voorbeelden van Shopify groothandel apps

Wholesale Hero biedt een gratis basis abonnement, voor meer functionaliteit moet worden betaald.

Groothandels kanaal

Een extra groothandels kanaal is een mogelijkheid die alleen voor Shopify Plus webshops te gebruiken is.

Dit is een wachtwoord beveiligd gedeelte van de Shopify Plus webshop met speciale groothandelsprijzen. Het is mogelijk de producten uit je bestaande Shopify webshop te gebruiken, maar je kunt ook producten alleen in het groothandelsgedeelte verkopen.

Het groothandel gedeelte heeft een ander thema en vereist andere logingegevens dan de normale bestaande webshop. Dit gedeelte zal niet worden opgenomen in de zoekresultaten van b.v. Google.

Klanten kunnen worden opgedeeld in categorieën. Dit zorgt er voor dat wanneer een klant is ingelogd in het groothandel gedeelte, hij alleen prijzen kan zien, en producten kan bestellen, in de categorieën waaraan hij is toegewezen.

Het is mogelijk om kortingspercentages in te stellen op basis van allerlei factoren zoals b.v. collectie, specifieke producten, product varianten, per klant, en per afgenomen hoeveelheid.

De hoeveelheid mogelijkheden van een groothandel kanaal met een Shopify Plus webshop is erg groot, hier een overzicht.

Een andere winkel openen

Shopify Plus klanten kunnen ook tot 9 extra webshops toevoegen aan hun account zonder te betalen. Maar óók als je geen Shopify Plus klant, kun je nog een webshop winkel openen.

Mocht je er niet uitkomen met een kortingscode of wholesale app én is Shopify Plus nog een brug te ver, dan kun je er ook aan denken om een speciale webshop te openen speciaal voor groothandel klanten.

Het is mogelijk de bestaande webshop te dupliceren naar een nieuw account en vanaf daar groothandelsklanten bedienen. Je kunt b.v. die shop met een wachtwoord beveiligen en/of een ander thema gebruiken. Natuurlijk kun je zo ook een andere naam je groothandels activiteiten opzetten.

In plaats van twee winkels te beheren is het mogelijk om met apps de producten tussen je twee Shopify webshops te synchronizeren.

Dit zijn alle mogelijkheden om een groothandel webshop te beginnen met Shopify

Je groothandel beginnen / uitbreiden?

Ben je bezig met het opzetten van een groothandel, of heb je al een (goed lopende) groothandel? Denk dan ook eens aan het aanbieden van dropshipping, al vele andere Nederlandse groothandels gingen je voor!

[mashshare]